REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Meloun – recepty

Kuřecí maso s melounem

Suroviny:

½ kg kuřecích prsou

Meloun cantaloupe

3 kiwi

1 hlávkový salát

Několik jarních cibulek i s natí

Pažitka

2 lžíce sezamových semínek

2 lžíce jablečného octa

6 lžic olivového oleje

Sůl

Pepř

 

Postup:

Kuřecí prsíčka ogrilujeme na pánvi a jakmile vychladnou, nakrájíme je na tenké kousky. Meloun rozčtvrtíme, lžící vydlabeme semena, vykrojíme dužinu a nakrájíme ji na malé kousky. Kiwi oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibulku oloupeme a nakrájíme také na tenké plátky. Pažitko nadrobno nasekáme. Salát opereme a rozebereme na listy. Několik velkých listů si odložíme a zbytek natrháme na kousky. V misce smícháme olej, ocet, sůl, pepř a bylinky se sezamovými semínky. Salát nejprve necháme vychladit v lednici a pak servírujeme na salátových listech ozdobené dresingem a pažitkou.

 

Melounová marmeláda

Suroviny:

2 kg dužiny z vodního melounu

1, 5 kg želírovacího cukru

2 citróny

Zavařovací sklenice s víčky

 

Postup:

Meloun rozkrojíme a dužinu nakrájíme na menší plátky. Vybereme pecky a pokrájíme na kostky o velikosti asi 2 cm. Kostky dužiny posypeme želírovacím cukrem a zalijeme šťávou z citrónů. Mísu přetáhneme fólií a necháme přes noc odležet v lednici. Proslazený meloun povaříme asi 5 minut, mezitím sbíráme pěnu. Sklenice vypaříme horkou vodou a naplníme je marmeládou. Uzavřeme víčky, necháme odstát a pak obrátíme dnem vzhůru.

 

Melounový nápoj

Suroviny:

2 limetky

500 g vodního melounu

200 ml jablečné šťávy

100 g ledu

Máta

 

Postup:

Meloun rozkrojíme, vydlabeme dužinu a z limetek vymačkáme šťávu. Štávu i s melounem vložíme do šejkru a společně s ledem promícháme. Nápoj přecedíme, nalijeme do sklenic a zdobíme mátou.

 

Studená melounová polévka

Suroviny:

500 g batátů

2 cukrové melouny

500 ml vody

150 ml smetany ke šlehání

Trocha moučkového cukru

Máta

Sůl

 

Postup:

Batáty očistíme, nakrájíme na menší kousky, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou, trochu osolíme a vaříme 20 minut do měkka. Pak je scedíme, vložíme do mixéru, přidáme 50 ml vývaru z batátů a rozmixujeme.

Cukrové melouny překrojíme napůl, vyškrábneme semínka a vydlabeme dužinu. Tu pak rozmixujeme.  Vydlabané půlky melounů uchováme v lednici. Batáty smícháme s melouny, přidáme smetanu a cukr. Vložíme do lednice vychladit. Polévku podáváme ve vydlabaných půlkách melounů a zdobíme lístky máty.

Comments are closed.