Meloun – recepty
Kuřecí maso s melounem
Suroviny:
½ kg kuřecích prsou
Meloun cantaloupe
3 kiwi
1 hlávkový salát
Několik jarních cibulek i s natí
Pažitka
2 lžíce sezamových semínek
2 lžíce jablečného octa
6 lžic olivového oleje
Sůl
Pepř
Postup:
Kuřecí prsíčka ogrilujeme na pánvi a jakmile vychladnou, nakrájíme je na tenké kousky. Meloun rozčtvrtíme, lžící vydlabeme semena, vykrojíme dužinu a nakrájíme ji na malé kousky. Kiwi oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibulku oloupeme a nakrájíme také na tenké plátky. Pažitko nadrobno nasekáme. Salát opereme a rozebereme na listy. Několik velkých listů si odložíme a zbytek natrháme na kousky. V misce smícháme olej, ocet, sůl, pepř a bylinky se sezamovými semínky. Salát nejprve necháme vychladit v lednici a pak servírujeme na salátových listech ozdobené dresingem a pažitkou.
Melounová marmeláda
Suroviny:
2 kg dužiny z vodního melounu
1, 5 kg želírovacího cukru
2 citróny
Zavařovací sklenice s víčky
Postup:
Meloun rozkrojíme a dužinu nakrájíme na menší plátky. Vybereme pecky a pokrájíme na kostky o velikosti asi 2 cm. Kostky dužiny posypeme želírovacím cukrem a zalijeme šťávou z citrónů. Mísu přetáhneme fólií a necháme přes noc odležet v lednici. Proslazený meloun povaříme asi 5 minut, mezitím sbíráme pěnu. Sklenice vypaříme horkou vodou a naplníme je marmeládou. Uzavřeme víčky, necháme odstát a pak obrátíme dnem vzhůru.
Melounový nápoj
Suroviny:
2 limetky
500 g vodního melounu
200 ml jablečné šťávy
100 g ledu
Máta
Postup:
Meloun rozkrojíme, vydlabeme dužinu a z limetek vymačkáme šťávu. Štávu i s melounem vložíme do šejkru a společně s ledem promícháme. Nápoj přecedíme, nalijeme do sklenic a zdobíme mátou.
Studená melounová polévka
Suroviny:
500 g batátů
2 cukrové melouny
500 ml vody
150 ml smetany ke šlehání
Trocha moučkového cukru
Máta
Sůl
Postup:
Batáty očistíme, nakrájíme na menší kousky, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou, trochu osolíme a vaříme 20 minut do měkka. Pak je scedíme, vložíme do mixéru, přidáme 50 ml vývaru z batátů a rozmixujeme.
Cukrové melouny překrojíme napůl, vyškrábneme semínka a vydlabeme dužinu. Tu pak rozmixujeme. Vydlabané půlky melounů uchováme v lednici. Batáty smícháme s melouny, přidáme smetanu a cukr. Vložíme do lednice vychladit. Polévku podáváme ve vydlabaných půlkách melounů a zdobíme lístky máty.