REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Celerové recepty

Zapečený celer

Suroviny:

2x celer

200 g anglické slaniny

100 g nastrouhaného eidamu

100 g nastrouhané nivy

Kousek másla

Ocet

Sůl

Pepř

 

Postup:

Celery oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vložíme do hrnce s vodou (kterou jsme předtím mírně okyselili octem) a uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na másle. Uvařený celer scedíme, necháme trochu vychladnout a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Dno zapékací misky potřeme trochou tuku z opečené slaniny, poklademe plátky celeru a zasypeme částí slaniny. Opět přidáme vrstvy celeru a slaniny, a tak pokračujeme do vyčerpání ingrediencí. Každou vrstvu celeru mírně osolíme a opepříme. Na závěr vše pokapeme zbylým tukem z opečené slaniny, posypeme směsí sýru a pečeme dozlatova.

 

Smažený celer v sýrovém těstíčku

Suroviny:

800 g celeru

2 vejce

2 lžíce polohrubé mouky

Tuk na smažení

Sůl

2 lžíce mléka

1 lžíce oleje

80 g strouhaného sýra

 

Postup:

Oloupaný celer nakrájíme na kolečka silná asi 7 milimetrů, vložíme jej do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Vyjmeme a necháme odkapat. Z ostatních surovin připravíme těstíčko, namáčíme v něm celer a vkládáme přímo do rozehřátého oleje. Usmažíme do růžova po obou stranách a podáváme s vařenými brambory.

 

Celer s jablky a se zelím

Suroviny:

1 malá hlávka zelí

1 malý celer

3 jablka

Sůl

Kmín

Zálivka:

¼ litru vody

3 lžičky citrónové šťávy

Sůl

2 lžičky cukru

2 lžíce oleje

 

Postup:

Zelí nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, promícháme s kmínem a necháme chvíli odstát, aby zelí povolilo. Přidáme na tenké plátky nakrájená jablka a nastrouhaný celer. Salát promícháme s připravenou sladkokyselou zálivkou a olejem.

 

Plněný celer

Suroviny:

4x celer

40 g másla

½ hrnku sušených hub

20 g mouky

Nádivka:

20 g najemno nakrájené cibule

20 g másla

100 g mletého masa

Sůl

Pepř

1 vejce

Několik lžic vývaru

40 g strouhanky

 

Postup:

Celery očistíme a oloupeme. Uvaříme je v osolené vodě s několika kapkami octa. Prochladlé a okapané nahoře odřízneme a vydlabeme střed. Naplníme nádivkou, odkrojené vršky opět přiklopíme a celery převážeme motouzem z přírodního materiálu. Máslo necháme v hrnci zhnědnout a celery na něm opečeme. Podlijeme vodou z vaření celeru, přidáme usušené hřiby namočené v mléce a dusíme celery doměkka. Z měkkých celerů odvážeme motouzky, šťávu zahustíme moukou, povaříme a podle chutí osolíme.

Na nádivku osmažíme na másle cibulku, přidáme maso, sůl, pepř a trochu vývaru podle potřeby. Vše dusíme na pánvi a nakonec zamícháme vejce a strouhanku.

 

Bramborovo-celerové pyré

Suroviny:

250 g celeru

500 g brambor

100 ml teplého mléka

2 cibule

Sůl

Pepř

2 lžíce másla

2 lžičky majoránky

1 jablko

2 lžíce citrónové šťávy

300 g salámu nebo šunky

1 lžíce oleje

Muškátový oříšek

 

Postup:

Celer oloupeme a brambory nakrájíme na kostičky. Vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Zalijeme mlékem a umixujeme pyré. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Cibuli nakrájíme na kolečka. Na lžíci másla spolu s majoránkou osmahneme. Jablko nakrájíme na plátky a pokapeme citrónovou šťávou. Asi 5 minut podusíme na másle. Máslo nebo šunku nakrájíme na silnější plátky a na rozpáleném oleji dokřupava opečeme.

Comments are closed.