Celerové recepty
Zapečený celer
Suroviny:
2x celer
200 g anglické slaniny
100 g nastrouhaného eidamu
100 g nastrouhané nivy
Kousek másla
Ocet
Sůl
Pepř
Postup:
Celery oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vložíme do hrnce s vodou (kterou jsme předtím mírně okyselili octem) a uvaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na másle. Uvařený celer scedíme, necháme trochu vychladnout a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Dno zapékací misky potřeme trochou tuku z opečené slaniny, poklademe plátky celeru a zasypeme částí slaniny. Opět přidáme vrstvy celeru a slaniny, a tak pokračujeme do vyčerpání ingrediencí. Každou vrstvu celeru mírně osolíme a opepříme. Na závěr vše pokapeme zbylým tukem z opečené slaniny, posypeme směsí sýru a pečeme dozlatova.
Smažený celer v sýrovém těstíčku
Suroviny:
800 g celeru
2 vejce
2 lžíce polohrubé mouky
Tuk na smažení
Sůl
2 lžíce mléka
1 lžíce oleje
80 g strouhaného sýra
Postup:
Oloupaný celer nakrájíme na kolečka silná asi 7 milimetrů, vložíme jej do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Vyjmeme a necháme odkapat. Z ostatních surovin připravíme těstíčko, namáčíme v něm celer a vkládáme přímo do rozehřátého oleje. Usmažíme do růžova po obou stranách a podáváme s vařenými brambory.
Celer s jablky a se zelím
Suroviny:
1 malá hlávka zelí
1 malý celer
3 jablka
Sůl
Kmín
Zálivka:
¼ litru vody
3 lžičky citrónové šťávy
Sůl
2 lžičky cukru
2 lžíce oleje
Postup:
Zelí nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, promícháme s kmínem a necháme chvíli odstát, aby zelí povolilo. Přidáme na tenké plátky nakrájená jablka a nastrouhaný celer. Salát promícháme s připravenou sladkokyselou zálivkou a olejem.
Plněný celer
Suroviny:
4x celer
40 g másla
½ hrnku sušených hub
20 g mouky
Nádivka:
20 g najemno nakrájené cibule
20 g másla
100 g mletého masa
Sůl
Pepř
1 vejce
Několik lžic vývaru
40 g strouhanky
Postup:
Celery očistíme a oloupeme. Uvaříme je v osolené vodě s několika kapkami octa. Prochladlé a okapané nahoře odřízneme a vydlabeme střed. Naplníme nádivkou, odkrojené vršky opět přiklopíme a celery převážeme motouzem z přírodního materiálu. Máslo necháme v hrnci zhnědnout a celery na něm opečeme. Podlijeme vodou z vaření celeru, přidáme usušené hřiby namočené v mléce a dusíme celery doměkka. Z měkkých celerů odvážeme motouzky, šťávu zahustíme moukou, povaříme a podle chutí osolíme.
Na nádivku osmažíme na másle cibulku, přidáme maso, sůl, pepř a trochu vývaru podle potřeby. Vše dusíme na pánvi a nakonec zamícháme vejce a strouhanku.
Bramborovo-celerové pyré
Suroviny:
250 g celeru
500 g brambor
100 ml teplého mléka
2 cibule
Sůl
Pepř
2 lžíce másla
2 lžičky majoránky
1 jablko
2 lžíce citrónové šťávy
300 g salámu nebo šunky
1 lžíce oleje
Muškátový oříšek
Postup:
Celer oloupeme a brambory nakrájíme na kostičky. Vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Zalijeme mlékem a umixujeme pyré. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Cibuli nakrájíme na kolečka. Na lžíci másla spolu s majoránkou osmahneme. Jablko nakrájíme na plátky a pokapeme citrónovou šťávou. Asi 5 minut podusíme na másle. Máslo nebo šunku nakrájíme na silnější plátky a na rozpáleném oleji dokřupava opečeme.