REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Brambory

Brambory neboli lilek hlíznatý, je dvouděložní rostlina z čeledi lilkovitých. Květy brambor jsou zbarveny do fialova nebo bíla. Pěstuje se v mírném pásmu pro oddenkové hlízy, které rostou v zemi. Hlíza bramboru slouží k ukládání živin a zajišťuje její vegetativní rozmnožování.

 

Brambory obsahují spoustu vitaminů, minerálů, stopových prvků, ale také škrob a bílkoviny. Z brambor se ve velkém vyrábí škrob a líh. Svůj původ mají brambory v Bolívii. Do Evropy je přivezli španělští kolonizátoři jako okrasnou rostlinu v šestnáctém století. Původně se vyjímala jako okrasná rostlina v botanických zahradách a později se dostala i na trhy jako cizokrajná pochoutka. Až v 18. a 19. století se brambory začaly pěstovat ve velkém a staly se základní potravinou zejména pro chudé obyvatelstvo. V dnešní době patří brambory mezi základní potravinu, která je běžnou součástí našich jídelníčků.

 

Brambory obsahují až 75 % vody, 20 % sacharidů a asi 2 % bílkovin. Jsou velmi bohaté na draslík a alantoin, což je látka, která urychluje regenerační procesy v organismu. Nejvíce hodnotných látek se nachází těsně pod slupkou, tudíž je mnohem výhodnější konzumovat brambory neoloupané. Pokud brambory oloupeme, je dobré je vařit v minimálním množství vody a co nejkratší dobu (nejlépe v páře), aby se omezilo vyplavování cenných živin.

 

Co všechno brambory obsahují?

  • Vitamin C
  • Vitaminy skupiny B
  • Vitamin E
  • Draslík
  • Hořčík
  • Zinek
  • Vápník
  • Síru
  • Fosfor
  • Měď
  • Mangan
  • Sodík
  • Selen
  • Železo
  • Jód
  • Nikl
  • Alantoin

 

Jelikož brambory obsahují hodně draslíku, působí močopudně a tudíž blahodárně na ledviny a močový měchýř. Jsou součástí diet při nemocech srdce a ledvin, protože odplavují nejen vodu, ale i škodlivé látky z těla pryč. Navíc prospívají nervovým buňkám a svalům, pomáhají při únavě, snižují krevní tlak a díky alantoinu napomáhají při hojení zlomenin.

 

Co brambory dokážou?

  • Posilují svaly
  • Uvolňují zácpu
  • Působí pozitivně na nervy a mozek
  • Povzbuzují tvorbu hormonů
  • Chrání před bakteriálními infekcemi
  • Pomáhají při nemocech ldvin
  • Snižují krevní tlak
  • Odstraňují únavu
  • Podporují trávení
  • Hojí zlomeniny
  • Snižují cholesterol
  • Pomáhají regenerovat organismus

 

Druhy brambor

Velmi rané – sklízejí se začátkem června a mají velice jemnou chuť. Nejsou ale vhodné k dlouhodobému skladování, protože mají málo škrobu a rychle z nich uniká voda.

 

Středně rané – sklízí se od července do září a lze z nich uvařit polévku, připravit salát nebo hranolky. Dobré jsou i na kaši a knedlíky. Tento druh brambor už je ke skladování vhodnější.

 

Pozdní – sklízí se od září do října a jsou určeny ke dlouhému zimnímu skladování. Je však nutné je uložit na suchém a vzdušném místě, kde je tma a chlad.

Comments are closed.