REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Kaki

Toto exotické ovoce se u nás prodává již po mnoho let, ale teprve teď si pomalu získává naše sympatie. Dlouho jsme totiž nevěděli, jak správně kaki konzumovat nebo s čím ho kombinovat. Dokonce i jeho účinky na naše zdraví nebyli dlouho veřejnosti známé. Teď už ale víme, že je kaki velmi chutné ovoce se spoustou vitaminů a minerálů.

 

Kaki má rosolovitou dužinu, která obsahuje velké množství sacharidů a vody. Skvělé je, že toto ovoce obsahuje 1 % vlákniny. Může se zdát, že to není zrovna moc, ale pokud se jedná o vlákninu, je 1 % opravdu velké množství. Vláknina pomáhá zvětšit objem stolice a tím usnadňuje proces vyprazdňování. Střeva tak budete mít dokonale vyčištěná a nebude vás trápit zácpa. Vláknina je dobrá i k lepšímu vstřebávání cukrů, snížení hladiny cholesterolu v krvi a také pro zmírnění zánětů tlustého střeva. Je to zkrátka všelék. V kaki najdeme také taniny, které mají silné stahující účinky. Každá odrůda tohoto ovoce má však jiný podíl taninů. Zároveň platí, že čím je plod zralejší, tím méně taninů obsahuje. Zajímavý je také obsah karotenoidů, které mají silné antioxidační vlastnosti, chrání buňky, zabraňují rychlému stárnutí a snižují riziko infarktu a kardiovaskulárních chorob. Kaki má v sobě množství vitaminu C, který každý z nás potřebuje zejména v podzimním a zimním období. Existují samozřejmě ovocné druhy, které jsou na vitamin C bohatší než kaki, například citrusy. Kaki obsahuje také železo, které se právě díky obsahu vitaminu C mnohem lépe v těle vstřebává. 1 středně velké kaki vám dodá 10 % doporučené denní dávky železa. I přesto, že kaki obsahuje cukry, diabetici se mu nemusí vyhýbat. Více než polovina cukrů je totiž tvořena fruktózou, přírodním ovocným cukrem, který je diabetiky mnohem lépe snášen. Rozpustná vláknina navíc zpomaluje uvolňování cukrů ve střevech. Kaki bychom měli v obchodech pečlivě vybírat. Není dobré sahat po příliš tvrdých plodech, které značí nezralost. Stejně tak si nevybírejte plody příliš rozměklé nebo dokonce nahnědlé. Před konzumací je dobré kaki oloupat (není to však nutné). Nejlépe se kaki jí po nakrájení na kostičky či měsíčky. Můžete ho ale třeba rozkrojit na půl a vydlabávat lžičkou stejně jako je tomu u kiwi. Kaki však nemusíte jíst jen syrové. Skvělé chutná i pyré z kaki, marmeláda, džem nebo kompot.

Comments are closed.