REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Lilek – recepty

Zapečený lilek s rajčaty a sýrem

Suroviny:

2 lilky

8 rajčat

200 g tvrdého sýra

Sůl

Mletý černý pepř

Bazalka

Majoránka

Olej

 

Postup:

Lilky podélně rozřízneme na plátky. Plátky vložíme mezi 2 ubrousky a necháme půl hodinky odležet, aby se vypotila z lilků voda. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky. Lilky pak také nakrájíme na kostičky a smícháme s rajčaty, solí, pepřem a bylinkami. Směs vložíme do pekáče, kam přidáme i trošku oleje. Pečeme asi půl hodiny na 150 stupňů a občas promícháme. Ke konci navrch přidáme pár plátků tvrdého sýra a necháme ještě 5 minut zapéct. Výborně chutná s bramborami nebo jako příloha k masu.

 

Zapečený lilek s balkánským sýrem

Suroviny:

1 lilek

3 rajčata

100 g balkánského sýra

50 g eidamu

2 stroužky česneku

Čerstvá petrželka

 

Postup:

Lilek nakrájíme na asi 1 cm silná kolečka, potřeme olejem a krátce osmahneme na pánvičce. Rajčata též pokrájíme na kolečka a osmahneme na pánvičce. Rajčata však nemusíme potírat olejem. Mezitím nastrouháme balkánský sýr a eidam. Sýry promícháme s utřeným česnekem a posekanou petrželkou. Na plech vložíme kolečka lilku, na ně kolečka rajčat a úplně nakonec sýrovou směs. Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Můžeme podávat k masu, ale výborně tato směs chutná třeba jen s pečivem.

 

Nakládaný lilek

Suroviny:

1 střední lilek

4 stroužky česneku

Rýžový ocet

Bílé víno

Rostlinný olej

Černé olivy

Bazalka

Chilli papričky

Sůl

 

Postup:

Lilek nakrájíme na kolečka o síle asi jednoho centimetru. Každý plátek lehce osolíme a pokapeme rýžovým octem a rostlinným olejem a vložíme na plech. Přikryjeme alobalem nebo druhým plechem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba čtvrt hodiny. Do nádoby, ve které chceme lilek nakládat, nalijeme olej a plátky lilku ještě teplé vkládáme dovnitř. Přidáme na oleji opečené plátky česneku, chilli papričky, bazalku a můžeme přidat i plátky limetek. Konzumovat můžeme ihned, ale čím déle lilek uchováváme, tím má lepší chuť. Necháváme buď v lednici, nebo ve spíži.

 

Zapečený lilek s hermelínem

Suroviny:

1 větší lilek

4 hermelíny

8 plátků parmské šunky

1 palička česneku

250 ml smetany ke šlehání

bazalkové pesto

olivový olej

sůl

 

Postup:

Lilek nakrájíme na osm plátků, osolíme a necháme půl hodiny vypotit, aby se lilek zbavil přebytečné vody. Hermelíny rozkrojíme napůl. Vypocené a osušené plátky lilku vložíme do olejem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky, potřeme bazalkovým pestem, poklademe plátky parmské šunky a nakonec přiložíme poloviny hermelínů řeznou stranou dolů. Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a vsypeme do volných míst mezi kolečka lilku. Vložíme do trouby, rozpálené na cca 200°C, po deseti minutách zalijeme šlehačkou a asi patnáct minut dopékáme.

 

Comments are closed.