Lilek – recepty
Zapečený lilek s rajčaty a sýrem
Suroviny:
2 lilky
8 rajčat
200 g tvrdého sýra
Sůl
Mletý černý pepř
Bazalka
Majoránka
Olej
Postup:
Lilky podélně rozřízneme na plátky. Plátky vložíme mezi 2 ubrousky a necháme půl hodinky odležet, aby se vypotila z lilků voda. Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky. Lilky pak také nakrájíme na kostičky a smícháme s rajčaty, solí, pepřem a bylinkami. Směs vložíme do pekáče, kam přidáme i trošku oleje. Pečeme asi půl hodiny na 150 stupňů a občas promícháme. Ke konci navrch přidáme pár plátků tvrdého sýra a necháme ještě 5 minut zapéct. Výborně chutná s bramborami nebo jako příloha k masu.
Zapečený lilek s balkánským sýrem
Suroviny:
1 lilek
3 rajčata
100 g balkánského sýra
50 g eidamu
2 stroužky česneku
Čerstvá petrželka
Postup:
Lilek nakrájíme na asi 1 cm silná kolečka, potřeme olejem a krátce osmahneme na pánvičce. Rajčata též pokrájíme na kolečka a osmahneme na pánvičce. Rajčata však nemusíme potírat olejem. Mezitím nastrouháme balkánský sýr a eidam. Sýry promícháme s utřeným česnekem a posekanou petrželkou. Na plech vložíme kolečka lilku, na ně kolečka rajčat a úplně nakonec sýrovou směs. Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut. Můžeme podávat k masu, ale výborně tato směs chutná třeba jen s pečivem.
Nakládaný lilek
Suroviny:
1 střední lilek
4 stroužky česneku
Rýžový ocet
Bílé víno
Rostlinný olej
Černé olivy
Bazalka
Chilli papričky
Sůl
Postup:
Lilek nakrájíme na kolečka o síle asi jednoho centimetru. Každý plátek lehce osolíme a pokapeme rýžovým octem a rostlinným olejem a vložíme na plech. Přikryjeme alobalem nebo druhým plechem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba čtvrt hodiny. Do nádoby, ve které chceme lilek nakládat, nalijeme olej a plátky lilku ještě teplé vkládáme dovnitř. Přidáme na oleji opečené plátky česneku, chilli papričky, bazalku a můžeme přidat i plátky limetek. Konzumovat můžeme ihned, ale čím déle lilek uchováváme, tím má lepší chuť. Necháváme buď v lednici, nebo ve spíži.
Zapečený lilek s hermelínem
Suroviny:
1 větší lilek
4 hermelíny
8 plátků parmské šunky
1 palička česneku
250 ml smetany ke šlehání
bazalkové pesto
olivový olej
sůl
Postup:
Lilek nakrájíme na osm plátků, osolíme a necháme půl hodiny vypotit, aby se lilek zbavil přebytečné vody. Hermelíny rozkrojíme napůl. Vypocené a osušené plátky lilku vložíme do olejem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky, potřeme bazalkovým pestem, poklademe plátky parmské šunky a nakonec přiložíme poloviny hermelínů řeznou stranou dolů. Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a vsypeme do volných míst mezi kolečka lilku. Vložíme do trouby, rozpálené na cca 200°C, po deseti minutách zalijeme šlehačkou a asi patnáct minut dopékáme.