Paprika a její zdravotní účinky
Za papriku může Evropa poděkovat Kryštofu Columbovi, který ji přivezl z Ameriky. Nejdříve se paprika používala pouze k okrasným účelům, ale v 19. století se začala užívat i jako koření. V této době se poprvé začala paprika řadit mezi zeleninu.
Zezačátku se pěstovaly pouze pálivé odrůdy paprik. Pálivost je dána podílem kapsaicinu – látky, kterou si papriky vypěstovaly jako obranu proti býložravcům. Teprve v průběhu devatenáctého století se začaly tyto pálivé papriky šlechtit s jinými nepálivými plody. Jak se později zjistilo, byl to skvělý tah, protože si lidé nepálivé odrůdy paprik velice oblíbili.
Papriky jsou velmi zdravou zeleninou, která obsahuje spoustu cenných látek. Najdeme v nich například rutin, který posiluje a chrání cévy před kornatěním. Rutin dokáže také posílit naše srdce. Mírní i bolesti žil a působí blahodárně i při hemoroidech. Kapsaicin působí pozitivně i na náš trávicí trakt. Dokáže ozdravit střevní mikroflóru a zabraňuje množení mikroorganismů. Také odvádí škodlivé látky pryč z těla, zlepšuje soustředění, chrání nervovou soustavu a pomáhá preventivně proti nástupu migrény. Údajně má kapsaicin pomáhat i v boji proti rakovině. Kapsaicin se může navíc užívat i zevně. Můžete ho tedy najít i jako součást různých mastí, náplastí nebo olejíčků. Používá se zejména k prokrvení svalů. Papriky dále obsahuje provitamin A, vitamin C a další silné antioxidanty. Ty bojují proti volným radikálům a oddalují proces stárnutí.
Co papriky obsahují:
- Provitamin A
- Vitamin C
- Vitamin E
- Vitaminy skupiny B
- Rutin
- Hořčík
- Fosfor
- Draslík
- Vápník
- Zinek
- Měď
- Mangan
- Síra
- Železo
- Bílkoviny
- Bioflavonoidy
Za poslední roky bylo vyšlechtěno spousta odrůd paprik. Ty se liší svou velikostí, tvarem, barvou i chutí a stupněm pálivosti. Nejvíce pro své tělo uděláme, pokud si budete dávat papriky čerstvé a tepelně neupravené. Citlivým jedincům ale mohou syrové papriky dráždit žaludek. Může za to jejich slupka. V tom případě zkuste papriky lehce ogrilovat a sloupnout z nich slupku. Pokud se papriky správně sklidí v ideálním stupni zralosti, zůstanou svěží a chutné po několik dní. Papriky ale bývají velmi citlivé při transportu a skladování ve skladech, kdy se snižuje jejich nutriční hodnota. Proto se vždy snažte kupovat papriky z Čech a ne ty dovážené, protože budou mít mnohem více živin než ty z ciziny.