Kedlubnové recepty
Dušená kedlubna
Suroviny:
kedlubny
máslo
bílá cibule
hladká mouka
voda nebo vývar
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
Postup:
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Kedlubnu nakrájíme na tenké plátky a přidáme k cibulce. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a podlijeme vodou nebo vývarem. Celé pak dusíme doměkka. Jakmile kedlubny změknou, zaprášíme je hladkou moukou a případně ještě zředíme vodou nebo vývarem. Ihned podáváme.
Kedlubnové zelí
Suroviny:
4 kedlubny
1 střední cibule
2 lžičky rostlinného oleje
4 lžíce bílého vína
Ocet
Cukr
Sůl
Postup:
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme nahrubo nastrouhané kedlubny, sůl, víno, pár lžic vody a dusíme doměkka. Necháme odpařit téměř všechnu tekutiny a vzniklé zelí dochutíme octem, cukrem a solí. Necháme krátce přejít varem a podáváme.
Kedlubnový salát
Suroviny:
2 kedlubny
2 jablka
citrónová šťáva
mletý pepř
sůl
bílý jogurt
cukr
Postup:
Oloupané kedlubny nastrouháme najemno. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Zakapeme je citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Bílý jogurt osolíme, opepříme, je-li hodně kyselý, přisladíme a smícháme s připravenými jablky a kedlubnami. Necháme chvíli odležet v lednici a podáváme. Můžeme salát jíst jen tak a nebo ho podávat ke grilovanému masu nebo čerstvému pečivu.
Kedlubnová pomazánka
Suroviny:
300 g kedlubny
Šťáva z půlky citrónu
2 vejce vařená natvrdo
2 lžíce bílého jogurtu
2 lžíce lučiny
1 jarní cibulka nakrájená nadrobno
Sůl
Pepř
Postup:
Kedlubnu očistíme, omyjeme, nastrouháme na jemném struhadle, vložíme do mísy, pokapeme šťávou z citronu a necháme chvíli stát. V druhé míse smícháme jogurt, lučinu, cibulku, vejce nakrájená na kostičky, sůl a pepř. Do této směsi přidáme kedlubnu a promícháme. Před podáváním uložíme do chladu. Pomazánka je výborná s čerstvým pečivem.
Zapečené kedlubny
Suroviny:
0, 5 kg brambor typu B
3 kedlubny
2 cibule
250 l mléka
1 malý kelímek 12% smetany na vaření
200 g strouhaného tvrdého sýra
2 vejce
Trocha strouhanky
Lžíce rozpuštěného másla
Sladká paprika
Pepř
Sůl
Postup:
Kedlubny, brambory i cibuli nastrouháme na hrubém struhadle. Troubu předehřejeme na 200 °C. Nastrouhanou zeleninu navrstvíme do zapékací formy na přeskáčku. Začínáme bramborami, pak přidáme kedlubny, cibuli a zakončíme vrstvou sýra. Každé patro vždy osolíme a opepříme. V míse smícháme mléko, smetanu, vejce, sůl, pepř a sladkou papriku. Vzniklou směsí zalijeme poslední vrstvu brambor a posypeme zbylým sýrem a strouhankou. Pokapeme rozpuštěným máslem a dáme zapéct do trouby na 45 minut. Aby se nám sýr nepřipálil, můžeme pekáč přikrýt alobalem.