Zdravý a chutný rybíz
Malé kuličky rybízu nám zpříjemňují každé léto. Rostou na opadavém listnatém ovocném keři, který kvete od dubna do května. Plody jsou malé kuličky, které mají mírně nakyslou chuť. Jejich průměru se pohybuje kolem 0, 7 cm. Tyto plody obsahují množství důležitých látek, které zvyšují obranyschopnost našeho těla a pomáhají mu lépe se vypořádat s nemocemi.
Rybíz dozrává od poloviny června až do konce srpna. V našem kraji můžeme narazit na planou formu rybízu, který se vyskytuje v lužních lesích a také na kulturní formu rybízu, která se běžně pěstuje v zahradách a ovocných sadech. Červenému rybízu se obecně daří na úrodných půdách, které mají dostatek živin. A všechny tyto živiny z půdy se pak projeví i v malých kuličkách, které nám dodají plno cenných látek. Bobule mají velké množství kyselin, vlákniny a vitaminu C. V lidovém léčitelství se s oblibou používají také listy rybízového keře. Ty jsou prý dobré k léčení střevních onemocnění. Látky, které tyto listy obsahují působí močopudně a podporují trávení. V červeném rybízu najdeme zejména vitamin C, vitamin A, vitamin E, pektin, draslík, fosfor, magnézium a vápník.
Rybíz obsahuje flavonoidy, které působí preventivně proti arterioskleróze, pomáhají při nachlazení a problémech se střevy. Dokonce při pravidelné konzumaci mohou zabránit vzniku infekce močových cest. Přináší také úlevu od zánětů různého typu. Rybízová šťáva (bez přídavku cukru) je blahodárná pro ledviny.
Jaké má rybíz účinky?
- Podporuje imunitu
- Uzdravuje trávení
- Pomáhá při nachlazení, zejména u virových a bakteriálních infekcí
- Chrání zrak
- Působí preventivně proti rakovině
- Snižuje krevní tlak
- Zpevňuje cévy
Plody červeného rybízu mají široké uplatnění i v kuchyni. Nemusíme ho totiž jíst jen syrový, ale můžeme ho i zpracovávat různými způsoby. Výborný je například rybízový koláč (buď s drobenkou, nebo, třeba sněhovou čepicí), marmelády, džemy, sirupy, víno a kompoty.