Vynikající recepty z rajčat
Těstoviny s rajčaty
Suroviny:
250 g libovolných těstovin
Sůl
700 g masitých rajčat
200 g kuřecí šunky
350 g sterilované kukuřice
100 ml smetany
125 ml mléka
3 vejce
Pepř
Petrželka
50 g strouhaného parmazánu
2 lžíce strouhanky
30 g másla
Postup:
Těstoviny uvařte v osolení vodě, sceďte a nechte okapat.
Rajčata krátce spařte v horké vodě a oloupejte je. Pak je pokrájejte na silnější plátky. Šunku nakrájejte na kostičky a kukuřici nechte okapat.
Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Vymažte zapékací formu a postupně do ní navršte těstoviny, rajčata, šunku a kukuřici. Každou vrstvu osolte a opepřete. Jako poslední patří těstoviny.
Vejce rozšlehejte s mlékem a smetanou. Petrželku omyjte a natrhejte na kousky. Vmíchejte ji do vajec a nalijte do pekáčku. Parmazán smícháme se strouhankou a posypeme jí pokrm. Poklademe vločkami másla a zapékáme v troubě asi 35 minut.
Fazolky s rajčaty
Suroviny:
800 g zelených fazolek
400 g masitých rajčat
Olej
Česnek
Pepř
Sůl
Petrželka
Postup:
Fazolky umyjeme, nakrájíme na menší kousky a osmahneme na oleji. Přidáme spařená a oloupaná rajčata, která pokrájíme nadrobno. Osolíme, opepříme a přidáme utřený česnek. Dusíme do změknutí a část tekutiny necháme odpařit. Do hotového pokrmu nasypeme petrželku.
Plněná rajčata
Suroviny:
4 tvrdší masitá rajčata
4 vejce
Grilovací koření
Parmazán
4 listy hlávkového salátu
Postup:
Vršek rajčat skrojíme a malou lžičkou vydlabeme vnitřek. Rajče obrátíme a necháme vytéct všechnu tekutinu. Uvnitř rajčata vysypeme grilovacím kořením. Vejce rozšleháme a vlijeme do rajčat, znovu posypeme grilovacím kořením a nastrouhaným parmazánem. Takto připravená rajčata uspořádáme na talíři do kruhu a vložíme do mikrovlnné trouby na cca 5 minut. Podáváme na salátových listech.
Tofu na rajčatech
Suroviny:
1 kostka natural tofu
Olej
Sůl
Bazalka
4 větší rajčata
4 stroužky česneku
Postup:
Tofu nakrájíme na kostky a naložíme asi na 12 hodin do oleje se solí, česnekem a bazalkou.
Na pánvi rozpálíme olej, přidáme na plátky nakrájené 2 stroužky česneku a tofu a krátce orestujeme. Poté přidáme nakrájená rajčata, bazalku, sůl a restujeme do doby, než rajčata pustí trochu šťávy.