Paprika
Papriky jsou jednou z nejstarších plodin, které se začaly šlechtit na americkém kontinentu. Kolumbus papriky dovezl na evropskou půdu a následně také do Asie. Jelikož má paprika skvělou chuť, je krásně barevná a má výborné vlastnosti, zabydlela se u nás tak, že je pravidelně součástí našeho jídelníčku. Užíváme jak sladké papriky, tak i pálivé papričky k dochucení pokrmů.
Všechny odrůdy paprik obsahují kapsaicin. Liší se pouze v množství kapsaicinu a tím i ve své pálivosti. Čím více kapsaicinu paprička obsahuje, tím je pálivější. Nejpálivější bývají papričky Naga, které jsou 30x pálivější než tabasco. Kapsaicin má silné protimikrobiální a protiplísňové účinky. V trávicím traktu působí dezinfekčně, podporuje trávení a vylučování žaludečních šťáv. Pokud trpíte zánětem žaludku, pálivé papriky jsou pro vás to pravé.
Klasická zeleninová paprika s nízkým obsahem kapsaicinu obsahuje až 90% vody a má nízký obsah kyselin a sacharidů. Obsahuje velice málo energie a naopak je skvělou zásobárnou vlákniny. Pro nás má velký význam obsah vitaminů a minerálů. Z minerálních látek to je draslík, hořčík a fosfor. Tyto minerály podporují odolnost cévního systému. Dále v paprikách najdeme také měď, zinek a jód. Měď se zinkem se podílejí na syntéze bílkovin, podporují činnost svalů a také pomáhají správnému dýchání. Jód je zase dobrý na činnost štítné žlázy. Z vitaminů obsahuje paprika hodně vitaminů C, D a provitamin A.
Paprika California
Jedná se o nejoblíbenější papriky na našem trhu. Jsou k dostání v typických barvách: žlutá, oranžová, zelená, červená nebo žíhaná. Největšími dodavateli těchto paprik jsou Španělsko a Nizozemí. Dostanou se k nám ale i z Maroka, Egypta nebo Izraele.
Paprika Corno a kapie
Tyto papriky mají červenou, bílou nebo světle zelenou barvu a jsou převážně nepálivé. Dají se pěstovat i v našich podmínkách a to od července do října. V ostatních měsících se k nám musí dovážet z Řecka, Maďarska, Španělska a Maroka.
Paprika Naga
Další oblastí jsou pálivé papričky, mezi něž patří kayenské chilli papričky, papričky jalapeňo, habanero, tabasco, feferony a také naga. Ty se k nám dovážejí ze zámoří a z Maďarska. Některé se však vyprodukují i u nás.