Pomeranč
Pomeranče by se mohly stát první americkou „zdravou potravinou“. Pomeranče jsou známé vitaminem C, jsou chutné, šťavnaté a oblíbené. Přesto se konzumují málo. Objevy týkající se pozitivního účinku pomerančů na srdce a v prevenci mrtvice, rakoviny, cukrovky a dalších chronických nemocí by měly pomeranče a další citrusy vrátit na výsluní.
Pomeranče se pěstovaly v Asii již před několika tisíci lety a staly se jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Kryštof Kolumbus přivezl semena pomerančů na Karibské ostrovy koncem 15. století, španělští dobyvatelé v 16. století přivezli pomeranče na Floridu a za 200 let, v 18. století, vezli španělští misionáři toto ovoce do Kalifornie. Tyto dva státy produkují nejvíce pomerančů ve Spojených státech.
V patnáctém a šestnáctém století námořníci na dlouhých plavbách běžně umírali na kurděje. Bezpočet jich zemřelo navzdory tomu, že netrpěli nedostatkem jídla. Portugalský dobyvatel Vasco da Gama ztratil téměř polovinu ze sta mužů následkem kurději na první plavbě kolem mysu Dobré naděje v roce 1490. Až v polovině sedmnáctého století objevil James Lind, britský námořní chirurg, že denní příděl citrusů, jako jsou limetky, citrony nebo pomeranče, udržují námořníky ve zdraví. Bohužel v dnešní době 20 – 30% populace má nedostatek vitaminu C. Tento vitamin se rozpouští ve vodě a nehromadí se v organismu, takže pro udržení potřebné hladiny v buňkách a krvi potřebujeme vitamin C neustále doplňovat v potravě. Bohužel děti konzumují minimální množství vitaminu C. Doporučené denní množství je pro dospělé muže 90 mg a pro ženy 75 mg. Přitom třetina populace přijímá méně než 60 mg.
Při dnešním přebytku potravin se zdá překvapivé, že mnoho lidí trpí nedostatkem vitaminu důležitého pro zdraví. Kurděje se sice již nevyskytují, ale dochází k epidemii srdečních chorob, hypertenze a rakoviny. Vitamin C v citrusech spolu s dalšími živinami přispívá k výraznému snížení výskytu chronických nemocí.
Čerpáno z knihy Superpotraviny, Steven G. Pratt, M. D. a Kathy Matthewsová