Mrkev – recepty
Dušená mrkev s hráškem
Ingredience:
0,5 kg mrkve
2 hrsti mraženého hrášku
1 hovězí bujon
4 lžíce hladké mouky
400 ml vody
1 cibule
20 g másla
Citrónová šťáva
Sůl
Drcený kmín
Kari
Černý pepř
Postup:
V hrnci zpěníme máslo a osmahneme na něm cibuli. Zaprášíme moukou a vytvoříme jíšku. Přidáme nastrouhanou mrkev a řádně mícháme, aby směs nehrudkovatěla. Zalijeme vodou a necháme uvařit. Přidáme bujon, kari, kmín a osolíme. Necháme pod pokličkou dusit, dokud není mrkev měkká. Během dušení nezapomínáme pravidelně míchat. Později opepříme a dochutíme citronovou šťávou. Pokud není mrkev dost sladká, můžeme ji i dosladit cukrem. Ke konci vaření vsypeme hrášek, a jakmile je hrášek měkký, máme hotovo.
Dušená mrkev chutná dobře s bramborem.
Mrkvová polévka
Potřebujete:
0, 5 kg mrkve
3 brambory
1 l vývaru
1 smetana na vaření
Sůl
Pepř
Kari
Máslo
Postup:
Mrkev a brambory oloupeme a pokrájíme. Vše uvaříme doměkka ve vývaru. Po 15 minutách rozmixujeme a zalijeme smetanou. Prohřejeme, okořeníme a nakonec rozpustíme v polévce trochu másla pro zjemnění.
Mrkvová pomazánka
Potřebujete:
3 velké nastrouhané mrkve
2 uvařená vejce
1 bílý jogurt
2 lžíce majonézy
1 syrová cibule nakrájená najemno
1 lžička hořčice
Sůl
Pepř
Citrónová šťáva
Postup:
Vajíčka uvařte natvrdo a nastrouhejte. Mrkev oškrábejte a také nastrouhejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Vše rozmíchejte s kysanou smetanou a trochou majonézy, osolte, opepřete a zakápněte troškou šťávy z citronu.
Vepřové s mrkví
Ingredience:
500 g mrkve
400 g vepřového masa
1 lžíce másla
Sůl
Pepř
Kmín
Voda
Polohrubá mouka
Postup:
Maso nakrájené na kousky osmahneme na másle. Poté osolíme, opepříme, přidáme kmín a zamícháme. Zalejeme vodou a necháme dusit. Během dušení stále doléváme vodu. Jakmile maso změkne (po asi 35 minutách), přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, podlijeme vodou a dochutíme. Nakonec zaprášíme moukou a ještě chvíli povaříme. Výborné s brambory.
Mrkvové kuličky
Ingredience:
250 g strouhané mrkve
250 g hnědého cukru
50 g vlašských ořechů
Šťáva z citrónu
Postup:
Strouhanou mrkev smícháme s cukrem, ořechy a trochou citrónové šťávy a vytvoříme kompaktní hmotu. Z masy formujeme malé kuličky, obalujeme v cukru a ukládáme do papírových košíčků.