REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Salát

Salát hlávkový existuje v mnoha druzích. Každý ho nemá rád, zejména děti, ale věkem si ho spousta z nás oblíbí. Když pak zjistíte, jak moc je salát zdravý, často se změní i názor na konzumaci salátu.

 

Salát, který není hnojený a nemá spoustu dusičnanů, je ideální k jídlu na jaře i v létě. Salát obsahuje hodně hořčíku – bez hořčíku jsme nervózní, znavení, srdce nám buší, berou nás křeče. Má hodně chlorofylu, kyseliny listové, provitaminu A, vitamin C, draslík, vápník, železo, zinek, jód, kobalt, měď…

Není divu, že chlapec z Hradecka byl na salátu tajně, jak o tom svědčí lidová písnička:

 

Počkej povím na tě,

žes byl na salátě.

Na salátě, na zeleným,

počkej, já to na tě povím.

Holka nepovídej,

řekni, že je to jinej.

 

Salát konzumujeme syrový, a to je dobře, protože se tak nezničí vitaminy. Salát s červenými listy může v parném létě vyhnat do květu. Bude tak hořký, ale pokud ho smícháme se správnými ingrediencemi, bude stále k jídlu. Přidejte k salátu nadrobno nakrájená rajčata a cibuli. Poté zalijte jogurtem a dochuťte solí a citrónem. Můžete přidat také česnek. Jelikož rajčata s cibulí chutnají sladce a jogurtový dresink také dokáže pojmout hořkost, vznikne výborný a chutný salát. Navíc pokud hořký salát sníme (patří sem třeba i čekanka, která je taktéž hořká), pomůžeme svému tělu, které potřebuje hořčiny a to zejména v létě. Dělají dobře namáhanému srdci. Salát má další výhodu: je takový načinčaný, a když ho dáte na talíř, máte plný stůl a žaludek pak má dojem, jak hodně jste do něj nacpali a mnohdy se tak spokojí jenom s tím salátem.

Kdysi se jídal salát s klasickou zálivkou – cukr, citron, voda. Nebo, což bylo ještě horší – s obyčejným octem. Lepší ale je salát smíchat s olivovým olejem, solí a citronem. Vynikající je také salát, kdy listy salátu naaranžujete na talíř, přidáte rajčata nakrájená na kolečka, osolíte, pokapete citronem, polijete přírodním jogurtem a postrouháte balkánem. Dobře to vypadá i chutná, a když se podobně jako postava z Nerudovy básně dojíte chlebem, na večeři vám to úplně stačí.

 

Čerpáno z knihy: Všechno je dobré, Hanka Synková

Comments are closed.