REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Okurka plná vitaminů

Okurky se do Evropy dostaly díky zámořským plavbám v šestnáctém století. Jejich blahodárné účinky na lidský organismus se staly středem pozornosti tehdejších léčitelů a lékařů. Okurka s obsahem téměř 95 % vody je ideální potravinou při shazování kil. Má minimální množství kalorií a zároveň obsahuje vysoké množství vitaminů a minerálů.

 

Okurky můžeme v supermarketech i menších obchodech sehnat po celý rok. Lze je skladovat v lednici bez problémů i 2 týdny. Pokud jim nezačne nahnívat špička, můžeme je v klidu sníst. Existují dva druhy okurek, jedny jsou dlouhé a štíhlé s hladkou slupkou (salátová okurka) a pak kratší s bradavičnatou slupkou (polní) – ty se hodí k nakládání, pokud se nenechají dorůst a sklízejí se o velikosti 7 – 10 cm.

 

Co okurka obsahuje?

  • Vodu
  • Cukry
  • Bílkoviny
  • Vlákninu
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Vitaminy skupiny B
  • Vitamin K
  • Draslík
  • Fosfor
  • Hořčík
  • Měď
  • Křemík
  • Mangan
  • Síru

 

Okurka patří mezi nejúčinnější přírodní diuretika, podporuje skvěle vylučování moči a dokáže snížit na minimum ukládání kyseliny močové v těle. Je lékem na ledvinové i srdeční problémy. Její konzumace nám může pomoci i při otocích a vyléčit žlučové a ledvinové kameny. Okurka je díky obsahu vlákniny mírně projímavá a přispívá tak k pročištění střev.

Vysoký obsah draslíku normalizuje krevní tlak. Bílkoviny nejen povzbuzují ledviny, ale omezují i buněčné bujení, pročišťují ústrojí, působí hojivě na pokožku.

 

Okurku obsahuje také řada kosmetických produktů. Můžeme ji použít i v domácím prostředí a vymačkat okurkovou šťávu, kterou lze potírat obličej. Působí skvěle k hydrataci pleti zejména té normální, smíšené a mastné. Okurková šťáva obsahuje křemík, který povzbuzuje zdravý růst vlasů a také jejich pružnost. Obklady z plátků okurky pleť dokážou projasnit a pročistit, zklidní záněty a otoky kolem očí. Okurka je skvělá osvěžující zelenina, která je vhodná nejen při shazování kil. Okurka se výborně hodí do různých zeleninových salátů i jako příloha k masitým pokrmům. Skvěle se hodí k ozdobení chlebíčků a obložený talířů a mís.

Comments are closed.